Jó tett helyébe boldogságot várj

Mely tényezők határozzák meg, hogy mennyire vagyunk boldogok? Hogyan mérhetjük a boldogságot? És hogyan tehetnénk boldogabbá a világot? - Ezek a fő kérdései a 2012 óta évente megjelenő World Happiness Report (Nemzetközi Boldogságjelentés) megalkotóinak, akik a világ 155 országában végzett felmérések segítségével próbálják megrajzolni a világ boldogságtérképét, és hozzáilleszteni néhány darabot a boldogság titkának évezredek óta befejezetlen puzzle-jéhez.

Az ENSZ 2012 óta minden évben közzéteszi a világ országainak boldogság ranglistáját. A kutatók a boldogságot 6 tényező mentén, egy tízes skálán mérik. A boldogság szintjének meghatározásában létfontosságúnak gondolt  hat kulcsfaktor:

  • az egy főre jutó GDP értéke
  • a várható (egészséges) élettartam
  • a társas-társadalmi támogatás mértéke
  • a nagylelkűség 
  • a szabad döntés érzete
  • a korrupció hiánya

A statisztikai tesztek alapján ez a hat változó az országok átlagos boldogságszintje közti különbségek közel 75%-át magyarázza. A ranglista készítők arra is igyekeznek választ találni, hogy az átélt érzelmek miként módosítják az életkörülmények által elvárt boldogságszintet.

A hat faktor között szerepel a nagylelkűség/jótékonykodás is, ami nem véletlen.
Az eredmények arra engednek következtetni, hogy ha a lakosságon belül 10%-al növekedne a rendszeresen jótékonykodók aránya, az olyan mértékű emelkedést hozna a "boldogságmérésen", mint a GDP 25%-os emelkedése. 

Számos kutatási eredmény támasztja alá azt az állítást, hogy adni jó, és az adakozás valóban növeli a szubjektív jóllétünket.


A 2019-es év boldogság jelentéséről itt olvashatsz többet angol nyelven:
https://worldhappiness.report/ed/2019/

Cikk forrása:
https://pszichoforyou.hu/boldogsagjelentes2017/