Alkotótábor már kilencedik alkalommal!

 


2019. július 8-án veszi kezdetét a Botorka Művelődési Egyesület szervezésében az immáron kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Egyeskő Alkotótábor. Az egy hetes táborban több mint negyven jelentkező fog együtt táborozni idén is a Nagyhagymás lábánál. Nem csak balánbányai, de környékbeli iskolák diákjai, magyarországi fiatalok tapasztalhatják meg együtt a természet közelség, a szabad alkotás élményét, sokan közülük már nem első alkalommal, hiszen többségük visszatérő táborozó. 

                      

2010-ben került megrendezésre az első alkotótábor, amelynek elindításának szükségességét az egyesület abban látta, hogy a balánbányai tehetséges, kreatív és alkotni szerető gyerekeknek lehetőséget adjon a fejlődésre, új technikák kipróbálására, hogy a néptánc mellett más művészeti ágakban is kipróbálhassák magukat. Az évek során azonban más településről is érkeztek érdeklődők, így nyitott lett minden jelentkező számára a tábor. 2016-ban egy szerencsés véletlennek köszönhetően, Rozmán Zoltán magyarországi festőművész és rajztanár karolta fel a tábort, aki a tábor művészeti vezetője. Ő, azóta minden évben lelkesen érkezik a táborba és nem egyedül, barátai és művész kollegái, továbbá táborozni vágyó diákjai társaságában és minidig készül valami újdonsággal. Így minden alkotótábor tartogat valami újat, váratlant, hogy a visszatérő táborozók se unatkozzanak. 

Ami a tábor különlegessége még, hogy nem kell művészetis diáknak, jó rajzolónak lenni, mert az alkotás örömének és szépségének a megtapasztalása a főtörekvése a tábornak. Rávezetni a gyerekeket és fiatalokat, hogy alkotni az alkotás folyamatában rejlő örömért érdemes, nem feltétlenül a végtermék a fontos.  

Ennek az élménynek a megtapasztalására az idén olyan balánbányai gyerekek is lehetőséget kapnak, akiknek hátrányos szociális helyzetükből kifolyólag eddig nem volt alkalmuk részt venni táborokban. A Botorka Keresztszülő Programot támogatóknak köszönhetően ezek a gyerekek ezúttal a tábori élményen túl, lehetőséget kapnak a kibontakozásra, önmaguk jobb megismerésére és gazdagabbak lesznek egy egyedi közösségi élménnyel.

Évek óta a tábor záróakkordja a táborozók alkotásaiból szervezett kiállítás, amely nem csak Balánbányán, de Sopronban is bemutatásra kerül. Ha valaki szívesen megnézné milyen alkotások születnek az egy hét alatt, az idei táborzáró kiállítás megnyitója 2019. július 13-án a balánbányai kultúrotthon előterében lesz, ahova várunk szeretettel minden érdeklődőt!