A nagylelkű, önzetlen emberek tényleg boldogabbak?

"Ez tök jó érzés...
 Tényleg nincs önzetlen jó cselekedet... "

Idézet egy keresztszülőtől

Március 20-a nem csak a gyermek- és ifjúsági színház világnapja, hanem a boldogság világnapja is volt. Aznap prioritást élvezett a színház és a színjátszás fontossága a gyerek életében, mint téma, hiszen az egyik művészeti tábor, ahova a keresztszülők által támogatott gyerekeket eljuttatnánk, az éppen a Pufi és barátai színjátszótábor.

De lám, sorra került a boldogság témája is, mégpedig nem is akárhogyan. 

2017-ben a Nature Communications tudományos folyóiratban Philippe Tobler és Ernst Fehr  
megjelentettek egy tanulmányt, amelyben megállapították, hogy a nagylelkű viselkedés fokozhatja a boldogságérzetünket. 

A zürichi kutatók a kísérletben 50 alannyal dolgoztak, egy kísérleti csoportban és egy kontrollcsoportban. Négy héten keresztül, mindenki 25 frankot kapott. Az egyik felét a csoportnak, a kísérleti csoport résztvevőit arra kérték, hogy vállaljanak kötelezettséget arra, hogy az összeg egy részét, vagy a teljes összeget mások javára fordítják, míg a kontroll csoport tagjai arra vállaltak kötelezettséget, hogy magukra fordítják a pénzt. 

Miután a résztvevők elkötelezték magukat, a kísérlet második felében felkérték őket, hogy válasszanak ki egy személyt, akinek ajándékot adnának. A kísérlet második felében döntéseket kellett hozniuk, amelyek áldozatot kívántak, például bizonyos pénzösszegek sorsát kellett eldönteniük - másnak adnák vagy megtartanák azt.

A kutatók a funkcionális MRI (fMRI) agyi vizsgálatokat három különböző agyterületen mérték: a temporoparietális csomópontban (felelős a szocializációért és a nagylelkűségért); a ventrális striatumban (boldogság régió); és az orbitofrontális kéregben (döntéshozatallal kapcsolatos). Az egyes területek egészen másként viselkedtek az önző és önzetlen emberek agyában. Az analízis alapján elég volt csupán ígéretet tenni a jó cselekedetre, és máris erősödött a kapcsolat a boldogsággal és a nagylelkűséggel kapcsolatos régiók közt.  

Philippe Tobler, a kutatócsapat tagja szerint érdekes, hogy már a szándék is előidézheti az idegsejti átalakulást. A kutató hozzátette:  

"úgy tűnik, nem kell önfeláldozó mártírrá válni a boldogsághoz, a jókedvhez elegendő egy kevés önzetlenség is."

Ezek után mi továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy aki eddig csak gondolkodott azon, hogy támogatja a mi keresztszülő programunkat, vagy egyáltalán bármilyen jó ügyet, ami a környezetét, a világot jobbá teszi, ne habozzon. 


Legyünk boldogok, boldogabbak és tegyünk boldogabbá másokat!

Akit érdekel, a kutatás elérhető online, angol nyelven itt: 
https://www.nature.com/articles/ncomms15964