"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"
"...mindannyian felelősséggel tartozunk bolygónk, az egész emberiség jövőjéért..."


Április 22-én, 1970 óta, a Föld napját ünnepeljük, amely azóta mozgalommá nőtte ki magát. 

A Föld napja egyik jelmondata:

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"  

A Föld napjának alkalmából, Ferenc pápa "Áldott légy!" 2015-ben megjelent pápai enciklikájának gondolataiból szeretnénk néhány gondolatot megosztani, amiben a pápa nem csak a Föld védelmét, a környezetvédelmet hangsúlyozza, hanem ember és Föld kapcsolatára irányítja a figyelmet, pontosan arra, hogy az ember képes változtatni. 

Ferenc pápa enciklikája abban különleges, hogy átfogó, integrális ökológiára tesz javaslatot. Az átfogó ökológia egészben gondolkodik, a földi élet összes dimenzióját figyelembe veszi. Nem véletlen, hogy a pápa enciklikájában tíz alkalommal is nyomatékosítja: "Minden összefügg mindennel." És mivel minden mindennel összekapcsolódik, csak úgy lehetünk úrrá a környezeti válságon, ha az egész emberiség változtat az életfelfogásán és az életvitelén; vagyis az ökológiai megtérés erkölcsi-társadalmi megtérést feltételez. A pápa arra kíván rávilágítani, hogy földünkön nem pusztán a természeti környezet vesz körül bennünket, hanem az emberi környezet is. Mivel minden élőlény ehhez a közös otthonhoz tartozik, egyszerre kell gondját viselnünk mindennek és mindenkinek!  A természetet ugyanis csak úgy tudjuk megóvni, ha földi környezetünkhöz való viszonyainkon túlmenően az embertársainkhoz és Istenhez fűződő kapcsolatunkon is változtatunk. 

Ferenc pápa a közös és megkülönböztetett felelősségről beszél. Ez azt jelenti, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk bolygónk, az egész emberiség jövőjéért, ám ez a felelősség mégis differenciált, egymástól különböző. Személy szerint mindenkinek, minden egyes szervezetnek, állami szervnek, vezetőnek, politikusnak, cégnek, vállalatnak, iskolának, oktatónak, szülőnek stb. keresnie kell, hogy mi a teendője, min kell változtatnia. A Botorka Művelődési Egyesület nem csak azért táboroztat, hogy élményt adhasson gyerekeknek, hanem szerepet próbál vállalni abban, hogy olyan felnőtteket neveljen Balánbánya város ki magából, akik kreatívak, innovatívak, az újdonságra nyitottak, merészek és képesek változtatni. 

A Földnek pedig szüksége van ezekkel a tulajdonságokkal bíró emberekre.  


Cikk forrása:
https://www.magyarkurir.hu/hirek/szeptember-28-an-jelenik-meg-magyarul-ferenc-papa-laudato-si-aldott-legy-kezdetu-enciklikaja

Az encilklika magyarul elérhető itt:

https://regi.katolikus.hu/konyvtar.php?h=469